A la fi posam una recepta heretada!!!
Record que na Xisca ajudava a fer les pilotes molts de dies
a ca nostra, quan ella estava malalta, que era una mica sovint!!! Aquesta
recepta té algunes variacions respecte a les que feia ma mare. Sa meva cunyada
Margalida em va explicar un dia que ella hi posava pa amb llet i que quedaven
molt més fluixes, i d’ençà m’ho va explicar vaig seguir aquesta indicació.
Qui no ha menjat pilotes de petit? A mi em recorda als anys
d’escola, i ara a vegades en faig per sopar a les meves filles. És una recepta que podem congelar (sempre que
no s’afegeixi la patata) i podem fer una gran quantitat per poder tenir-ne
emmagatzemades. És una bona solució pels sopars d’hivern.
Amb la thermomix també es poden fer, envers de fregir-les sé
que es posen al varoma i es fan al vapor mentre abaix fem la salsa. Miraré de
fer-ho algun dia i ja vos ho contaré.
Ingredients:
- 500 grams de carn capolada mesclada
- 1 llesca de pa blanc mullada en llet (pot ser de motlle)
- 2 ous (depèn de si són grossos o no)
- 2 cebes grosses
- Farina
- Galleta picada
- Tomàtiga capolada de pot
- Alls, julivert, orenga, sal, pebre bo
- Oli
- Aigua o brou de carn
- Pèsols (opcionals)
- Patates
Capolam la llesca de pa mullada amb llet, i la mesclam amb
la carn capolada que haurem salpebrat al
nostre gust (a ca nostra ens agrada amb una mica de sal i pebre bo, i també
afegim alguna herba aromàtica que tenim del temps, o tal vegada hi posam orenga
seca). A aquesta barreja li afegim un ou batut. Si trobam que no es lliga prou,
li afegirem l’altre vermell de l’ou, i si en aquest cas trobam que la pasta no
serveix per fer bolletes afegirem una micona de galleta picada. Un pic cuita,
aquesta pasta, queda molt fluixeta i crec que és gràcies a la llesca de pa
mullada en llet.
Per fer les pilotes preparam un tassa de cafè, un plat per
posar les pilotes ja enfarinades, i farina. Posam una micona de farina a la
tassa i després agafam una cullerada de pasta i li posam a dins la tassa. A
noltros ens agraden d’aquesta mida, si es volen més grosses o més petites es
poden fer. Un pic que tenim la pasta dins la tasseta posam la mà com si fos una
tapa i li donam petits botets, i se’ns formen les pilotes que posam al pla
prèviament enfarinat. Seguim aquest procediment fins que hem acabat tota la
pasta.
Un pic tenim totes les pilotes formades, posam oli dins una
paella, les fregim i les guardam dins la greixonera a la qual acabarem de fer
les pilotes. Les pilotes no han de quedar molt cuites, perquè després les farem
coure mitja horeta amb la salsa. A la vegada que es van fregint les pilotes
tallam les dues cebes de per llarg. Si és necessari canviarem l’oli de les
pilotes, i si és prou net, l’emprarem per sofregir la ceba. Quan la ceba és
mitja sofregida posarem tomàtiga
capolada de pot (jo hi pos unes 5 o 6 cullerades) i deixam que s’acabi de
sofregir, per afegir un tassó d’aigua o de brou de carn. La salsa ha de coure
uns 20 minutets a la paella i després hi ha dues opcions: capolar tota la salsa
o passar-la per un colador xinès. Aquesta salsa l’hem d’afegir a la greixonera
i haurà de coure conjuntament amb les pilotes uns 30 minuts. Quan faltin 10
minuts podem afegir un parell de pèsols.
Per acompanyar fregirem unes patates a cantonets .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada